ممكن است تعاريف متعددي از عزت نفس شنيده باشيد. اما متعدد بودن آن تعاري دليل بر اشتباه بودن آنها نيست. زيرا عقيده ي صاحبنظران بزرگ علم روانشناسي نيز بر آن است كه عزت نفس تعاريف مختلفي دارد كه معناي همه ي آنها يكي است. عزت نفس ريشه ي تمامي موفقيت ها و شكست هايي است كه در زندگي كسب مي كنيم.

براي خريد دوره عزت نفس فرشته ايران نژاد كليك كنيد

اگر بخواهيم عزت نفس را در يك جمله تعريف كنيم مي توانيم آن را اين چنين تعريف كنيم: “عزت نفس احساس و ديدگاهي است كه هر شخصي مبني بر ارزشمند بودن نسبت به خود دارد”. داشتن عزت نفس باعث مي شود شما در مواجهه با خود و زندگي اجتماعي خود واقعي‌تان باشيد. خودِ واقعي و ارزشمندي كه مي تواند به شما انگيزه دهد تا به جنگ با مشكلات بزرگ برويد و تا آخرين لحظات نيز باور داشته باشيد كه پيروز نهايي اين جنگ شما هستيد.

نقش عزت نفس در زندگي ما

يكي از مشكلات اصلي اي كه امروزه افراد زيادي به آن گرفتار هستند، باور نداشتن به خود و ارزشمند ندانستن خود است. وقتي حرف از “ارزشمند دانستن خود” به ميان ميايد، بدون شك كلمه عزت نفس به ذهنمان مي رسد. بزگترين سوالي كه ذهن بسياري از آم ها را به خود مشغول كرده اين است كه “عزت نفس چيست؟”.

اين سوال سوالي است كه ممكن است در زندگي بارها ذهن ما را به خود مشغول كرده است و ندانستن جواب آن باعث شده ما نتوانيم در زندگيمان احساس خوبي داشته باشيم و احساس ارزشمند بودن داشته باشيم. عزت نفس ويژگي اي است كه بهتر است هر انساني آن را در زندگي اش بهبود ببخشد. يكي از مسائلي كه درباره مفهوم عزت نفس وجود دارد اين است كه براي بسياري از مردم مفهوم عزت نفس با اعتماد به نفس يكي است و تمايزي بين اين دو مفهوم مهم قائل نمي شوند.

به طور خلاصه معني اعتماد به نفس يعني “من توانمندم” و عزت نفس يعني “من ارزشمندم”

براي اينكه مفهوم عزت نفس در زندگي را بهتر درك كنيد، فردي را تصوي كنيد كه در موقعيت هاي زيادي از زندگي اش براي خودش ذره اي ارزش قائل نمي شود و خودش را دوست ندارد. اين فرد در پيش خودش و در پيش افرادي كه با آنها نشست و برخواست دارد مدام از خودش بدگويي مي كند. ممكن است در همين لحظه كه اين مطلب را مي خوانيد ياد چند نفر از آدم هاي زندگيتان و يا حتي خودتان بيوفتيد. نيازي نيست نگران باشيد! دليل اين مشكل به عزت نفستان ير مي گردد و با مطالعه و تمرين و كمك گرفتن از مشاور روانشناس مي توانيد عزت نفس خودتان را بهبود ببخشيد.

جالب است بدانيد كه عزت نفس يا همان احساس ارزشمندي دروني انسان، از دوران كودكي انسان به وجود مي آيد كه اين احساس مي توانيد با گذشت زمان رشد كند و يا كاهش پيدا كند. براي مثال تصور كنيد ۸ الي ۱۰ ساله هستيد و اين سوالات در ذهن شما وجد دارد:

  • من خوشگلم يا زشتم؟
  • من باهوشم يا خنگم؟
  • بقيه منو دوست دارن يا ندارن؟

و هزاران سوال ديگري كه ممكن است يك بچه از خود بپرسد. طبيعتاً كودك با گرفتن پاسخ مثبت از گرفتن سوال هايي از اين قبيل، حس ارزمندي درونش تقويت مي شود و با گرفتن جواب هاي منفي، سرخورده مي شود و احساس مي كند خوب و ارزشمند نيست. عزت نفس يكي از ستون هاي اصلي زندگي شادِ توأم با لذت و خوشبختي است.

قدرت دروني

عزت نفس دقيقاً يك قدرت دروني مهم است كه بهتر است شما آن را تقويت كنيد. با بهبود اين قدرت در وجودتان، شما جرأت اين را پيدا مي كنيد كه به همان كسي كه مي خواهيد تبديل شويد. به همين علت است كه عزت نفس نقش بسيار مهمي در زندگي ما ايفا مي كند و از اهميت بسيار بالايي برخوردار است. حال وضعيتي را تصور كنيد كه در آن شما خودتان را ارزشمند نمي دانيد.

همين كه ما احساس ارزشمندي نكنيم و جمله هايي نظير “من اونقدر ها هم خوب نيستم و يا من نميتونم  از پس مشكلاتم بر بيايم” اين حرف ها به مرور براي ما تبديل به باور مي شود و همه ي زندگي ما را تحت الشعاع قرار مي دهد. زماني كه در وجوتان احساس ارزشمندي نكنيد، به اين باور مي رسيد كه هرگز نمي توانيد به آرزو هاي خود برسيد.

عزت نفس پايين، انسان را در دام احساساتي نظير احساس بي ارزشي، غمگيني، خجالت و شرمندگي، احساس تنهايي و …مي اندازد و باعث مي شود شما به طور كل از زندگي نا اميد شويد. عزت نفس و اعتماد به نفس معناي يكساني ندارند، اما كامل كننده ي يكديگرند.

 

تاريخچه عزت نفس

خود ارزشمندي و عزت نفس اولين با توسط ويليام جيمز و در اواخر قرن ۱۹ ميلادي بيان شد. ويليام جميز اولين كسي بود كه مفهوم عزت نفس را به صورت علمي تشريح كرد. او اعتقاد داشت كه احساساتي كه انسان در مورد خودش دارد، از تعامل شخص با ديگران و آدم هاي اطرافش سرچشمه مي گيرد. درواقع عزت نفس يك ويژگي قابل تغيير  و قابل تقويت است كه انسان با مطالعه و كار و تلاش روي آن مي توان ميزان آن را ارتقا دهد و باعث ايحاد حس رضايتمندي بيششتري در زندگي اش شود.

اهميت عزت نفس به طور خلاصه

عزت نفس بخش عظيمي از زندگي رواني ما را تشكيل مي دهد. به طور كلي مهم ترين هدف روانشناسي در زندگي، افزايش ميزان رضايت  و آرامش در زندگي است كه عزت نفس يكي از ستون هاي اصلي اين حس رضايت و آرامش در زندگي است. ممكن است به دليلي كودكي غم انگيزمان عزت نفسمان را از دست داده باشيم و آن را در جايي ميان دوره هاي غم انگيز كودكي جا گذاشته باشيم. كمبود عزت نفس در زندگي باعث مي شود كه ما حتي در كنار موفقيت هايي كه بدست مياوريم،

باز هم خودمان را ارزشمند ندانيم و خودمان را لايق موفقيت هايي كه بدست آورديم نيز ندانيم. ريشه ي بسياري از احساس ناكامي هايي كه در زندگي تجربه مي كنيم به عزت نفس باز مي گردد. اما خبر خوب اين است كه دنيا براي كسي كه عزت نفس پاييني دارد تمام نشده و با مراجعه به يك مشاور متخصص در زمينه ي عزت نفس و همچنين تلاش و كوشش خوتان مي توانيد يك تغيير بزرگ در عزت نفس خود و در نتيجه تغيير بزرگي در زندگي تان ايجاد كنيد.

منبع:

https://virgool.io/@psychologymag/%D8%B9%D8%B2%D8%AA-%D9%86%D9%81%D8%B3-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-i4zewgdn6roy